Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Orosztony szellemi értékei


Első írásos említése 1225-ben Vrustin, 1251-ben Vruztun néven. Orosztony azok közé a települések közé tartozik, melyről középkori adatokat közöl Holub József Zala megye története a középkorban című munkájában 1929. - 3. kötetében.

Thury György kanizsai várkapitány életéről olvashatunk a MEK honlapján. Többek között megtudhatjuk, hogy mikor avatta Miksa király "aranysarkanytyús vitézzé". Milyen körülmények között hunyt el 1571 tavaszán az orosztonyi erdőben. Hőstetteit és halálának körülményeit egy ismeretlen szerző több versszakban megénekelte, melyet a Nagykanizsai Thury György Múzeum jubileumi emlékkönyvében olvashatunk.

A 20. század hatvanas éveiben Zala megye földrajzi neveit felgyűjtötték, melyben történeti, helytörténeti eseményeket is felidéznek.
Három oldalnyi leírás olvasható a település történetéről, gazdasági,szociális és kulturális állapotáról.

2006-ban zárult annak a falutörténetnek az adatgyűjtése, mely a Ki kicsoda Zala megyében? címet viseli. Ez az összefoglaló jól összegzi az addig megjelent ismereteket Orosztonyról.
Részletes történeti feldolgozást és gazdag adattárat olvashat az érdeklödő a Zala megye kézikönyvében. Ez a kötet angol nyelvű összefoglalót is közöl.

Orosztony szülöttje, Kertész Manó nyelvész munkásságáról olvashatunk a Deák Ferenc Megyei Könyvtár honlapjának adatbázisában.

Ugyancsak itt található Tüttő János - aki Orosztonyban született - nótaszövegíró munkásságáról leírás.


További érdekes linkeket a tematikus linktárunkban találhat.